fredag 3 juli 2009

Appropå Sundin och Hall of Fame…

salminghof
Börje Salming är hittills den enda svensken som valts in i Hockey Hall of Fame, som är ett numer anrikt museum i Canada. Salming är väl av många ansedd som en av historiens bästa backar, som inte backade för någon. Men jag tänker på vilka fler som kan tänkas komma med i HOF? Jag tänker Sudden, Foppa, Lidström bland de självklara kandidaterna.
h_lundqvist t_holmstrom t_sandstrom
Mindre självklara, men inte helt osannolika kandidater är Henrik Lundqvist, Tomas Holmström och Tomas Sandström, Sandström har ju disskuterats i åratal om inte han borde väljas in, och jag tror inte att hans meriter räcker, men jag ser honom gärna i HOF, Holmström, Zetterberg bland andra i Detroit borde vara uppenbara kandidater kan jag tro…
1brunnström  samuelsson
Fabian Brunnström, som gjorde hattrick i sin NHL debut för Dallas, kan väl även han bli en tänkbar kandidat om hans spel håller sig, han var förövrigt första Europé någonsin att göra tre mål i sin NHL debut…Jag anser personligen att Kjell Samuelsson borde få en plats där, Stanley Cup vinst med Pittsburgh och 813 matcher, med 1225 utvisningsminuter, efter att svensk media skrattade åt att han skulle testas i NHL.. Kjell Rulez! Han jobbar nu som tränare för Philadelphias Flyers farmarlag, The Phantoms.

Fel yrkesval?

zlatan (<—ende svensk på listan)

(aftonbladet)Så mycket tjänar världsstjärnorna

1. David Beckham, fotboll, 351 miljoner
2. Kimi Räikkönen, F1, 311 miljoner
3. Manny Pacquiao, boxning, 310 miljoner
4. Lionel Messi, fotboll, 309 miljoner
5. Fernando Alonso, F1, 271 miljoner
5. Valentino Rossi, motor, 271 miljoner
7. Yao Ming, basket, 257 miljoner
8. Lewis Hamilton, F1, 254 miljoner
9. Roger Federer, tennis, 229 miljoner
10. Vijay Singh, golf, 222 miljoner
11. Ronaldinho, fotboll, 213 miljoner
12. Cristiano Ronaldo, fotboll, 198 miljoner
13. Sergio García, golf, 194 miljoner
14. Thierry Henry, fotboll, 184 miljoner
15. Ichiro Suzuki, baseboll, 175 miljoner
16. Dirk Nowitzki, basket, 171 miljoner
17. Maria Sjarapova, tennis, 170 miljoner
18. Jenson Button, F1, 164 miljoner
18. Kaká, fotboll, 164 miljoner
20. Zlatan Ibrahimovic, fotboll, 151 miljoner

Så mycket tjänar amerikanerna

1. Tiger Woods, golf, 773 miljoner
2. Phil Mickelson, golf, 411 miljoner
3. LeBron James, basket, 329 miljoner
4. Alex Rodriguez, baseboll, 302 miljoner
5. Shaquille O'Neal, basket, 271 miljoner
6. Kevin Garnett, basket, 270 miljoner
7. Kobe Bryant, basket, 242 miljoner
8. Allen Iverson, basket, 224 miljoner
9. Derek Jeter, baseboll, 221 miljoner
10. Peyton Manning, am. fotboll, 209 miljoner

Är det någon mer än undertecknad som tycker att man valt fel yrkesinriktning? Varför tränade jag inte mer med bollen förr? Kan ju ha nått att göra med att jag inte har “boll” i mig, bollkänsla = med noll…Jaja…Sjukt att folk ska rädda liv för en lön de knappt kan leva på medans andra slår och sparkar på bollar alternativt varandra och tjänar miljoner på det…Världen har knepiga prioriteringar i vad som anses vara en viktig sysselsättning….Weird-

Undrar om jag kan sälja reklam för de siffrorna på denna blogg?

Svenskar och NHL

sudden
Vancouver Canucks svenskarna skriver på nya lukrativa avtal, Sedinarna d eforna modioterna stannar i Canucks för att de trivs så bra där, Mattias Öhlund, får 199 mille för att signa på för Tampa Bay, Nu får väl Öhlund chansen att vinna en Stanley Cup, Tampa är vassa, och får en bra lineup i höst när ligan startar, om den håller hela vägen är oklart dock..

henrik_sedindaniel_sedin
Mats Sundin jagas av 13 klubbar enligt media, och han kommer nog om han vill att kunna vraka bland lukrativa avtal och en fet inkomst, han är ju en sann legend på andra sidan atlanten och jag kan tänka mig att han tar nått år till för att få chansen att även han få hem en stanley cup buckla, efter det har han ju i så fall vunnit allt av dignitet…Hall of Fame väntar ju helt klart den dagen han lägger av..
m.ohlund   
Nu ska jag äta ägg…

torsdag 2 juli 2009

Konsertminne > Ray Charles

charles
Jag minns när jag som barn på 90 talet gick med min far på en årlig festival i Göteborg, so numer är nerlagd. Den kallades “Allstar festivalen” och var förlagd på Heden mitt i centrala Göteborg. Ena kvällens headliner var Ray Charles, den andra kvällens huvudakt var James Brown, jag och min far var oense om vem vi skulle se, han ville hellre se James Brown, men jag tjatade mig till Ray Charles konserten, vilket var tur eftersom James Brown inte fick lämna landet då han var fri mot borgen efter ha misshandlat sin fru…Han ersattes av ûbertråkiga David Lee Roth, så jag var ganska nöjd med att farsgubben gav med sig…

Det var en fin kväll i Göteborg, Ray hade sin orkerster med sig och sina Raynettes (jag tror de kallas så” som körade, och han spelade sina hits, och jag är glad att ha fått se den spelningen med Ray, den sitter ännu kvar på hornhinnan..speciellt den otroligt fula kostymen Ray bar, jag minns att jag antog att han valt den själv..Endast en blind man kunde välja en sådan kostym tänkte jag…Jag får ta med farsan på nån mer konsert..Han kan ju behöva luftas den gamle han med..

RIP Karl Malden

k_malden
(DN) Karl Malden har dött.  Han var en riktigt bra skådespelare som mestadels fick spela polis och han fick en Oscar på 50 talet för sin roll i Linje Lusta. Han blev 97 år.

Det är verkligen en massa kändisar som trillat av pinn den senaste tiden, och det är väl inte helt ovanligt att saker sker i synkronisering, en död blir två, blir tre etc…Tråkigt att så många legender gått ur tiden i alla fall…

Idag på posten kom två filmer jag beställt, dels en svensk dramafilm som heter “4 veckor i juni” och en film med konsertklipp där Johnny Cash spelade sina låtar, dessa kostade eder musik/filmälskare 49 kr stycket på en känd postorderfirma.
tusen_broder2
(SVD)Jakob Eklund, som för mig gjorde sin bästa roll i Tusenbröder (han har senare signerat detta konvolut han med) Han håller på att spela in nya filmer i Falk Serien om Polismannen Johan Falk..Uppföljare blir ju sällan bra, men den tredje filmen tyckte jag var bäst, den hette “Den tredje vågen”, och var uppföljare till “Nolltolerans” och “Livvakterna”…Jag kommer nog att se denna filmen då den kommer på dumburken…För övrigt är Tusenbröder antagligen den bästa serie som gått på Svensk TV, ovanstående Konvolut har jag fått signerat av Ola Rapace, Anja Lundqvist, Jakob Eklund och guldbaggevinnaren Hassan Brijany. Se den om ni inte har sett den redan, jag kan rekommendera trilogin varmt.

tisdag 30 juni 2009

Fjantiga skräckfilmer..

berryman4
Jag försökte häromdagen se Rob Zombies skräckfilms “klassiker”  The Devils Rejects, vilket visade sig vara en fjantig och tråkig tillställning, men jag gillar åandrasidan inte den typen av skräckfilmer,
lloyd_kaufmann
Det fanns en tid i livet då jag var ung och gillade Lloyd Kaufmans “Troma Filmer” som väl egentligen var mer skruvade komedier än skräck, lite som Peter Jacksons tidiga verk.

pinhead englund gunnarhansen kanehodder

De klassiska skurkarna Jason, Leather Face, Pinhead och Freddy var kanske skrämmande på sin tid, men idag räcker det ju med att sätta på aktuellt för att se mer skrämmande inslag än vad filmerna kan uppbringa. Kanske är det för att jag blivit äldre, men jag tycker verkligen att skräckgenren är fjantig, löjlig och överexponerad…Jag ser hellre rysare som “The Messenger” eller “Poltergeist” som skapar en läskigstämning utan yxor och machetas, spöken och läskiga fåglar är mer skrämmande än en förvuxen bebis i meckaroverall och skidmask..Om man inte skulle råka möta en i en tunnel eller en mörk gränd någonstans…
kristen   
Kristen Stewart som signerat bilden ovan, fick väl ett mindre genombrott med filmen The Messenger, men slog igenom på allvar med Vampyrfilmen Twilight, där hon spelar huvudrollen Bella Swan…Jag såg den filmen och den var ganska bra faktiskt, ser gärna uppföljarna med som även de baseras på Stephenie Meyers kult(?) klassade romaner…

måndag 29 juni 2009

Elvis here we go again…

michael_jackson
Han lever, han lever skriker de nu, precis som de gjort de senaste 30 åren efter Elvis Presleys död. På en autografshop på nätet såldes två signerade foton av Michael Jackson för 1000$ Stycket, inte ett helt orimligt pris i det här fallet, men ändå. Man kan ju undra om mediaspektaklet kommer lägga sig snart och låta alla få ro, eller om det kommer hålla på 30 år med Michael med?
Jag har skrivit innan att jag inte ska skriva mer om Michaels död, men detta var jag tvungen att få ur mig då mediabevakningen är pervers.

Nu om Michael som artist
thriller-michael-jackson
Thriller är enligt många Michaels bästa skiva och den har sålt närmare 100 miljoner exemplar enligt medierna nu, och den är helt klart bra, före sin tid på många sätt. Man kan säga att Michael och Quincy Jones tog popmusiken ett steg längre med Thriller än vad artister tidigare gjort, därför förstår jag att den blev så väl populär som inspirerande. Men jag tycker personligen inte att det är hans bästa skiva, Jag aktar nog “Dangerous” skivan från början av 90 talet som hans bästa, tätt följd av History skivan, som var både en CD greatest hits låtar och en CD med nya hits, som verkligen är bra.
MichaelJackson-HIStory-PastPresentF  michael_jackson_dangerous-f
Skivan Bad är även den en mycket bra skiva, och Blood on the Dancefloor, som ansågs vara ett fiasko för Michael växer allt mer med åren måste jag erkänna. Hans sista nyinspelade platta Invincible har jag faktiskt inte i min samling, men den sålde i 8 Miljoner exemplar vilket ansågs som ett fiasko för Michael.

Jag har spenderat kvällen med att se en gammal konsert film med Michael från hans History turné som spelades in i New Zeeland, och det väckte gamla minnen till liv igen. Jag kunde nästan känna som om jag stod på planen på den magnifika Ullevi arenan i Göteborg, och höra jublet stiga när Michael körde igång sin inledningssång “Scream”…. Det var tider det, på den tiden var jag ung och vacker, idag är jag enbart “och”, men jag kan stolt säga att jag sett en av Historiens legender live två gånger då han var i högform, jag missade Woodstock, jag missade Elvis i Vegas, jag missade Johnny Cash och the Highwaymen, men Jacko kan ta mig tusan ingen ta ifrån mig…

Jag önskar faktiskt att konspirationsteoretikerna har rätt i att han lever, för jag känner mig inte klar med Michaels musik, jag vill ha mer…Gärna en live platta med…

Dagens brevlåda…

fridaöhrn2 fridaöhrn1
Förra veckan skickade jag en CD singel till den eminenta sångerskan Frida Öhrn, som till vardags sjunger i den svenska popgruppen “Oh Laura”, vars största hit hittills heter “Release me”. Jag tycker Frida har en av de mest intressanta rösterna i detta landet och den är mäktig och varm.. Hon signerade singeln på båda sidorna, men det syns lite dåligt tyvärr…Min tanke då jag skickade den var att hon kunde skriva på den ljusa klänningen, men det vart ju okay då hon även skickade med en lapp med en hälsning på…

För er som inte lyssnat på dem måste jag peka med hela handen åt närmaste skivbutik och säga till er att införskaffa en skiva med dem..De är värda vart enda öre..

 

söndag 28 juni 2009

Sol Vind och Robotar

transformers21
Idag har varit en strålande dag, fint väder, ganska vindstilla. En skön dag helt enkelt. Jag åt en gigantisk glass, en billig sådan. Efter det gick jag på bio. Transformers 2. Jag såg första delen och älskade den, genren i sig är totalt emot min vanliga smak på film, men vilken man av min generation har inte haft en djup relation med Optimus Prime och grabbarna? Det är nostalgi som heter duga och jag kunde i biosalongen minnas hur jag dregglade över transformers robotarna som barn. Så filmerna, både del 1 och del 2 gick väl hem hos mig, även om denna del 2 var ganska klyschig och förutsägbar, så funkar det. Man ska ju inte förvänta sig något djupare filosofiskt grubblande då man ser Transformers, men det är 2h och 30 min av action, explosioner, kulsprutor och coola bilar som blir ännu coolare robotar…
transformers2 
Huvudrollsinnehavarna Shia Lebouf och Megan Fox är ganska charmiga i sina roller och de söta robotarna med sin kickass mentalitet fungerar ju klockrent….Jag brukar inte gilla den dataanimerade filmvärlden(om det inte är rena animerade filmer) men Transformers är mer än film, det är nostalgi och kultur på så många nivåer…

Min far sa upprepade tillfällen i min barndom att det enda en film behöver för att vara bra är “skrikande bildäck och kulsprutor” (det får anses vara ett ganska djupt uttalande av honom) och det får man så det heter duga i Transformers…Så far..se du denna filmen om du vill :)

Nästa nostalgitripp blir ju när G.I Joe har biopremiär..G.I Joe hette Action force i Sverige och var mina huvudsakliga leksaker i många år, så där kommer det nog bli ännu mer emotionellt..Jag börjar ju bli gammal och behöver dessa återblickar..^^